Restauracje w Warszawie

Home  /  Restauracje  /  Restauracje w Warszawie

Restauracje w Warszawie

danie w restauracji

Stolica Polski to nie tylko ogromne miasto, centrum biznesu czy turystyki. Warszawa oprócz atrakcji stricte turystycznych, oferuje wyjątkowo bogatą gamę lokali gastronomicznych, poczynając od tańszych, aż po wyjątkowo ekskluzywne restauracje. Co najmniej kilkadziesiąt restauracji mieście oferuje kuchnię na najwyższym, światowym poziomie. Dowodem na to są choćby wyróżnienia w wielu prestiżowych, międzynarodowych przewodnikach kulinarnych, ze słynnym czerwonym przewodnikiem Michelin na czele.

Najbardziej znaną restauracją w Warszawie – i zapewne w Polsce – pozostaje od kilku lat Atelier Amaro. Restauracja działa od ponad czterech lat. Jej założycielem i szefem kuchni jest charyzmatyczny Wojciech Modest Amaro (znany szerokiej publiczności jako juror telewizyjnych hitów takich jak Hell’s Kitchen i Top Chef). Lokal nie posiada stałego menu, które zmienia się wręcz z dnia na dzień i jest uzależnione od pory roku, pogody czy konkretnego dnia, zgodnie z rytmem przyrody. Generalnie, kuchnię w Atelier można ocenić jako wypadkową polskiej kuchni w mega-nowoczesnym wydaniu i oparciu o polskie, sezonowe produkty, podane w nowatorski sposób. Warto pamiętać, że wizytę u Amaro należy poprzedzić znacznie wcześniejszą rezerwacją. Lokal od kilku lat otrzymuje najwyższe odznaczenie w kulinarnym świecie, tj. gwiazdkę Michelin.

Druga warszawską restauracją, mogącą pochwalić się gwiazdką Michelin, jest otwarta ledwo półtora roku temu Senses. Szefem kuchni mieszczącej się w Reducie Banku Polskiego jest Andrea Camastra, były współpracownik m. in. Amaro czy Roberta Sowy. Lokal również wykorzystuje polskie produkty, najlepiej z ekologicznych gospodarstw, podobnie jak restauracja Atelier, nie posiada stałego menu. To kuchnia kosmopolityczna i kreatywna, preferująca eksperymentalne połączenia smakowe (polskie produkty łączące się choćby z owocami morza z Hiszpanii).

Butchery and Wine to kolejna restauracja wyróżniona w przewodniku Michelin. Dla odmiany, tutaj mamy do czynienia z w miarę stałym menu. Lokal specjalizuje się w idealnie wysmażonych stekach wołowych z wszelakich ras mięsnych, pochodzących z wielu państw (w tym z Polski) oraz w winach. Wszystkie produkty charakteryzują się najwyższą jakością.

Bardzo ciekawą propozycją pozostaje Opasły Tom, mieszczący się przy ulicy Foksal. Agata Wojda serwuje autorską kuchnię bardzo mocno zakorzenioną w polskiej tradycji. Unika ekstrawagancji i najnowocześniejszych technik, stawiając akcent na smak. Do najbardziej znanych potraw zaliczymy szparagi i królika.

Przewodnik Michelin opisuje 28 restauracji warszawskich, przypisując im od czterech do jednego sztućca. Do najciekawszych i najbardziej godnych polecenia zaliczyć można Concept 13 (lokal bardzo luksusowy i bardzo drogi, mieszczący się w luksusowym domu handlowym), Zielony Niedźwiedź (firmowany przez duet kultowego Zbigniewa Kmiecia oraz wschodzącą gwiazdę polskiej sztuki kulinarnej, zwycięzcę Top Chefa, Sebastiana Olmę), Salto, umieszczone w hotelu Rialto, łączące kuchnię południowoamerykańską z azjatycką, zwłaszcza japońską, L’Enfant Terrible – mokotowski lokal Michała Brysia, ceniona za ekscentryczne połączenia smakowe oraz najlepszą obsługę, oraz wiele innych, by wymienić tylko Amber Room, Michel Moran – Bistro de Paris, Platter by Karol Okrasa.

Możliwość komentowania Restauracje w Warszawie została wyłączona
Comments are closed.